bijzonder gewoon

Koffie op het terras – bijzonder gewoon

Margriet Aalberts Schrijfsels

“Een koffie alsjeblieft”, bestel ik. De ober praat mij vragend na, op zoek naar bevestiging van mijn vreemde bestelling. “Wilt u gewone koffie?” vraagt hij met hoog opgetrokken wenkbrauwen. “Ja! Ik wil gewone koffie.” Alleen met deze bevestiging kan de jongen direct verder met zijn terraswerk. Alle andere antwoorden zullen hem verstrikken in een discussie met mij over ‘gewone koffie’. Want…natuurlijk wil ik geen gewone koffie. Gewone koffie staat synoniem voor normale koffie en voor normale koffie betaal ik thuis geen € 2,40 op het balkon. Ik wil iets bijzonders.

Dus knul.. je zou me blij maken door te vertellen hoe jij gewone koffie maakt, bij welke temperatuur het aroma optimaal is en waar de bonen vandaan komen. Of je ze met de hand geselecteerd hebt en of ze rechtstreeks van de boer uit Swahili komen. Maar nee, je vertelt niks over het hart en ziel van je gewone koffie.

Bij het tafeltje naast mij komt de workshop ‘Barista van A tot zet’ beter tot zijn recht. Wat blijkbaar absoluut niet als gewone koffie aangemerkt kan worden: Espresso, Dubbele espresso, Espresso macchiato, Cappuccino, Cafè latte, Cortado, Americano, Cafè mocha, Flat white, Iced coffee. Er moet uitleg gegeven worden over het verschil tussen Cafè latte en Latte macchiato, want die laatste staat niet op de kaart. Maar waarom staat die niet op de kaart? Er vinden discussies plaats met mensen die denken dat ze veel over koffie weten. Arme jongen.

Het terras zit vol. De knul loopt zijn benen uit zijn lijf, beantwoordt opstekende handen met “ik kom eraan” en “een ogenblikje”. Dienbladen vol ingewikkelde koffie worden uitgeserveerd aan terrasbezoekers die allang niet meer weten welk exotisch bakkie ze besteld hebben. Alles en iedereen wordt bediend, behalve…….

“Mijnheer”, roep ik beleefd. “Hoe staat het met mijn koffie? Moeten de bonen nog geplukt worden?” grap ik behoorlijk flauw. De knul verontschuldigt zich. Kort daarna wordt een klein dienblad voor me neergezet met daarop een kop verse koffie, een schaaltje kandijsuiker, een miniglas likeur met slagroom, twee chocolade koffieboontjes en een stuk huisgemaakte fudge. Heel bijzonder gewone koffie…

Ik word op mijn wenken bediend.